Stora bandyturneringar

Förutom världsmästerskapet i bandy finns det även en rad andra stora bandyturneringar runt om i världen.

flaggorDen kanske mest kända internationella bandyturneringen för klubblag är World Cup som spelas i Ljusdal varje år i mitten av oktober. Vissa år har dock turneringen spelats på andra håll, som exempelvis 2009 och 2010 då World Cup spelades i Sandviken. Årets turnering kommer att spelas i både Ljusdal och Sandviken. En match kommer även att spelas i Edsbyn.

Det som gör turneringen unik är de väldigt många matcherna som spelas under kort tid. Då turneringen endast pågår från torsdag till söndag spelas det matcher från klockan sju på morgonen fram till klockan ett på natten.

I årets turnering deltar sammanlagt 17 lag från Sverige, Norge och Ryssland. Flest lag med har Sverige med nio stycken, följt av Ryssland med sju lag samt Norge som representeras av Ullevål. Förra året vann HK Zorkij i en helrysk final mot HK Jenisej-Krasnojarsk med 3-0. Man får faktiskt gå tillbaka ända till 2009 för att hitta en svensk seger och det i form av Hammarby IF som det året besegrade just HK Zorkij med 6-2 i finalen.