Vilka r de strsta bandyturneringarna i Sverige

Svenska Bandyförbundet

Bandy är en fotbollsvariant. Spelplanen är större än en fotbollsplanen. Det är populärt i Sverige. 70 000 personer spelar bandy. Svenska Bandyförbundet stödjer sporten. De håller de största turneringarna i landet.

Låt oss undersöka dem närmare:

Historia

Svenska Bandyförbundet bildades första gången 1909 och sedan dess har det som mest inflytande sportförbundet i Sverige med över 300.000 medlemmar. Det arrangerar många turneringar verksamhetsåret runt, särskilt under vintermånaderna. De största av dem är:

  • Smålandsmästerskapen, den stora bandyturneringen där alla stora klubbar tävlar om titeln mitt på vintern. Turneringarna spelas vanligtvis vid November och slutspelet pågår hela december till januari nästa år.
  • Elitserien, den första divisionens tävling som spelas med allra bästa lag i ligan under8 turneringar mellan september-december.
  • Svenska Cupen, hölls från slutet av oktober till december och kvalificerade sig för lag som presterar bättre i sin division samt nationella lagscup (seriecup).
  • Allsvenskan, spelas under maj-september mesta del varje år hos elitlag från den andra divisionen, men intressanta rookies invandrar team från liga 3 (division 3).
  • Nationella Lagscup (seriecup), som tog ett stort steget fram för att visa sig mot de bästa lagarna i landet baserat på olika regioner eftersom detta pris ligger till grund för SMM 2020 (Vintern Casino Championships), vilket vanns av EHC Knightsback 2019.
  • Juniorserie Cup, roterande orter runt hela landet som genomfördes mellan mars-augusti samma år.
  • Bandyn’s Day, som holdes varje sommar som en sista tur innan landskamp startades denna höstig mottagning hur lag kan hindra sin momentum gjord av uppehall nyligen.

Uppgift

Det svenska Bandyförbundet har styrt versen Bandy i Sverige sedan 1903. Det förbinder mer än 600 föreningar och anordnar årligen ett antal stora nationella turneringar som Sydsvenska Cupen, Allsvenskan och Elitserien.

De största tävlingarna som årligen utförs under det svenska bandyförbundets eftersyn är:

  • Sydsvenska Cupen
  • Allsvenskan
  • Super Cup
  • NM-turneringarna (NM innebär Nationella Mästerskap)
  • Elitserien

Alla dessa turneringar involverar de bästa bandylagen från hela landet som tävlar om titeln till mästare i Sverige. Kvalificering kan ske via regionala kvalificeringsmatcher eller regionala mästerskap där lag som presterat väl inom sina respektive divisioner riktar sig in på att ta en plats i en liga elit turnering, eller slutspelsserie.

Flera ligor finns också för att bejaka en bredare rymd av de nationella lagen från olika delar av landet; de viktigaste inkluderar indelningsserierna 1A-5A samt Svenska cupens A-F serie samt regionalligan. Dessa kompletteras med distriktsliga nivåerna 1-9 vilket ger lag från hela Sveriges geografiska områden utmöjlighet att konkurrera om mesta nationenliga buketter.

Regler och bestämmelser

Svenska Bandyförbundet är den officiella föreningen för bandysporten. Det har ansvaret att upprätthålla regler, formella bestämmelser och en ledare som arbetar för att skapa egendomliga turneringar. Förbundet svarar även för att organisera de största evenemangen inom bandypubliken i Sverige, som Elitserien, Allsvenskan och SM-slutspelet.

Elitserien är Sveriges mest prestigefyllda turnering i bandysammanhang och delas av ett tjugotal lag från hela landet som kämpar om titeln. Gruppspelet och slutspelets båda nivåer avgörs vanligtvis på lokala arenor, medan SM-finalen spelas vanligtvis på neutral mark.

Allsvenskan består av tretton lag som slogs om möjligheten att klättra upp till Elitserien nästa säsong. Fomatet har tre grupper med fem lag i varje grupp där alla laginbjudna lag spelar enkla hemmamatcher under grundspelet de fyra bästa teamen vinner till SM-slutspelsserie.

SM-slutspelet består normalt av fyra lag – två från Elitserieseasonen från den nuvarande saiden samt de två topplagen från Allsvenskans division 1-grupper – och avgörs genom en dubbel semifinal serie, som leder till finalmatchen mellan de båda divisionerna vinnare. Av Slutspelseisonen blir vanligtvis det årets Grandslamar Lag.

Svenska bandymästerskapen

Bandy är allmänt populärt i Sverige, särskilt under vintermånaderna. Varje år drar det till sig tusentals fans. De största turneringarna är de svenska bandymästerskapen. Dessa inkluderar elitbandy, dambandy och ungdomsbandy. Vi ska nu undersöka dessa stora tävlingar, från kvalificeringsmatcherna, till de avgörande matcherna:

  • Elitbandy
  • Dambandy
  • Ungdomsbandy

Allsvenskan

Allsvenskan är Sveriges största klubbtävling för bandy, med elva lag som tävlar om att vinna den svenska mästerskapen. Ligan består av två grupper, Eliteserien och Allsvenskan, beroende på lagets prestanda.

I varje grupp spelar laget 20 matcher under säsongen med ett normal spelformat av en hel runda, där 8:e avgörs av ett playoff mellan de två bästa lagen. Playoffs serien är segrarbaserad där förlorande lag elimineras tills det finns ett par som ska titta matchen Om det returnerade laget vinner de totala finalerna är deras gruppsegrare i den aktuella säsongen och kan vinna Sveriges mest prestigefyllda bandymästerskapet.

Elitserien

Elitserien är de högsta nationella konkurrenterna inom banbandsporten i Sverige. Elitserien som spelas varje år har ett antal deltagande lag, de flesta av dessa lag kommer från större städer och har ett brett spektrum av lokala följare. I samband med elitseriens start presenteras även nationell bandymästerskap för att leta efter landets bästa lag och spelare.

Vinnarna av Elitseriens mästerskap är nämnda “Svenska Mästarna”. Dessa individer anses som legendariska inom svensk bandysport och respekteras mycket av deras supportrar, medborgare, media och myndigheter. Alla deltagande lag representerar otaliga olika regioner i Sverige, så att nationella mästerskapen ger fans en chans att uppskatta varandras prestationer utanför reguljära säsongsmatcher på lokal nivå.

Elisternioners slutresultat består ofta av en enorm mångfald nationaliteter, hobbies och intressegruppertillhörigheter. Eftersom det finns ett vitt spektrum av raser, etniciteter och ursprung involverade i banbandsport i Sverige tar turneringen sig an Sports diversity grunder för att se till att alla kan ha glada bandy-upplevelser – från Amatörer till Professionella spelare.

Division 1

Division 1 är det högsta nivån av bandymästerskap i Sverige. Det anses vara den största och mest prestigefyllda turneringen och består av 18 lag från hela landet. Alla lagen tävlar i totalt 30 matcher under ett fyra månader långt spelschema som slutar med en slutspelsserie där de fyra bästa lagen möts för att vinna trofén.

Vinnaren av Division 1 anses som Bandychampion till nästa säsongens uppstart. Turneringen har pågått sedan 1930-talet, vilket gör det till en av de äldsta professionella idrottsturneringarna inom sporten inom Sverige. Som prispengar tilldelas turneringsvinnare 40 000 kronor, medan andraplatser tar hem 20 000 kronor och tredjeplats tar 10 000 kronor. Dessutom består prisplakat, hederspriser och priser till årets spelare och Manager of the Year-priser på Division 1-turneringen.

Svenska Cupen

Bandy är populärt i Sverige. Många fans kommer till de stora bandyturneringarna. Svenska Cupen är den största. Alla lag från hela landet är välkomna. Den pågår varje år mellan oktober och april.

Låt oss kika närmare på Svenska Cupen:

Historia

Svenska Cupen är Sveriges äldsta bandyturnering som grundades 1911, och har varit ett centrum för konkurrens inom detta populära idrottsområde. Turneringen tar sin inspiration från många europeiska cup-format, och utmärks av sin långa historia med traditionella lag som tävlade mot varandra för att ta hem titeln.

Fjorton lag tävlar i turneringen – tretten stycken elitserielag och ett wildcard-outsiderlag. Sedan 1916 har Svenska Cupen delats upp mellan betydande klasser baserat på tidigare sasonresultat. Avslutningsfinalerna spelas vanligtvis imorgonbutiken då de ger de högsta seeropparterna, men turneringens runda 1-sammanställningar hittas allmänt på många bandybanor runt om i landet.

I slutet av 2020 infördes två nya tillagg till Svenska Cupens struktur: Höstturnering och ligaformat som resulterade i större spelmotstånd för vissa teams trots deras ranking system. Fokus har länge legat på att förstärka den nationella kvalitetsrobb och erfarenhet som spelarna deltar medskapandet av Svenska Bandyförbundets senaste initiativ Fot Power Skating en programtypisk utbildning baoasis för at styrkan sportens tekniker specifikt till bandyidrotten.

Regler

Svenska Cupen är det nationella mästerskapet för bandysport i Sverige. Det finns fyra olika nivåer av turneringar som omfattar herr- och damspelare – Elite-serien (Elitserien, Elitserien dam), Allsvenskan (Allsvenskan Norra och Allsvenskan Södra), Division 1 och Division 2. Alla lag tävlar om Svenska Cupen på årlig basis genom att spela matcher som räknas mot seriefinalen, där poäng ges efter prestationer under hela säsongen.

För att delta i Tvåans final behöver en klubb vinna sin grupp under grundomgången. Om det inte finns några lag som har en plats direkt efter grundomgången, kvalificeras de två bästa lagen att titta på den slutliga smekmånaden. Underspelare kan inte delta i Elitserien eller Allsvenskan finale orockad, men om inget lag tar den 13: e sistaplatsen i Seriefinalmatchen får även de ta plats. För att vinna elitefinalerna måste man ha flest poäng sammanlagt mellan matchseriens resultat och seriefinalresultaten. Ett lag mottar tre poäng om det vinner matchen och en poäng för en oavgjord match.

Denna artikel har diskuterat reglerna gällande den svenska bandyturneringen Svenska Cupen vilket innebär de fyra olika nivåerna av spel som finns, hur uppdelningarna skiljer sig åt mellan herrar respektive damer samt hur lagen kvalificeras till finaliseringsspelet med anledning av olika bedömningskriterier från Grundomgångens resultat till poeng som delas ut baserat på Eltit-, Allsvenskan-, Divison 1-och Divison 2-matcherna samt slutliga Seriefinalmatchers prestationsbedömningar.

Format

Bandyturneringar i Sverige kan delas in i fyra nivåer, som innefattar Svenska Cupen, Allsvenskan, Div 2 och Div 3. Varje nivå har ett unikt format baserat på antalet lag som deltar.

Svenska Cupen är den högsta nationella turneringen och involverar vanligtvis endast lag som tillhör Allsvenskan. Formatet för Svenska Cupen grupperar tävlande lag i pariteter före vinsten av två vunnit ett möte med god marginal motståndaren.

Allsvenskan består vanligtvis av 14-16 lag och ställer dem mot varandra över en hemmas/framträdande säsong innan de ledande lagen kvalificerar sig för semifinalerna, varefter två möten spelas. En poängfördelning används sedan baserad på resultaten från alla matcher under säsongen, och de bästa lagen spelar en slutspelsrunda med play-off-matcher för att avgöra den slutliga segraren.

Division 2 och Div 3 involverar vanligtvis 12 lags each som även regleras genom samma poängsystem där bäst placerade lag kvalificerar sig till slutspelet. I Playoff möts de ledande lagen över två olika matcher om samma antal poäng ges till varje separata match. Om resultatet är uppdelat mittemellan lagen efter slutspelet ges en respektive otredje match tills det finns en vindare av serienpokal!

Internationella turneringar

Bandy är Sveriges största lagidrott. Den har varit populär i århundraden. Det finns internationella turneringar som svenska lag deltar i. Exempel på dessa är Svenska Cupen, VM, SM-finalen och Europacupen.

Vi kommer att undersöka vilka som är de största turneringarna i Sverige:

  • Svenska Cupen
  • VM
  • SM-finalen
  • Europacupen

Europacupen

Europacupen är den största och mest prestigefyllda turneringen för bandy. Europacupen har spelats sedan 1992, och regelbundna turneringar hålls varje vinter. Turneringen lockar lag från hela Europa, som strävar efter att få en plats i den prestigefyllda finalen.

Tävlingen består av flera omgångar, vanligtvis med poängbaseret gruppspel som följs av slutspelunderlagning. Vinstpengarna varierar beroende på årets arrangör, men de högsta premiepengarnas pott nådde nästan € 150 000 euro under 2006/2007 säsongens slutgiltiga vinnare; Sandvikens AIK (SWE).

Europacupen använder samma grundregler som Bandy World Cup reglerar med tillägget att bollfria domare kan användas i den internationella tävlingen. Alla teckenförbud och röd-kort regler görs upp innan matcherna börjar. Fokus ligger mycket mer på Fair Play-reglerna jämfört med andra sportevenemang denna typ av turnering har blivit betraktad som ett exempel på god sportsmanship.

Om matchen slutar oavgjort invigs straff sjuttonmeters omstartsformulorna ifall det fortfarande är lika vid full tid.

VM

Världsmästerskapet i bandy är ett internationellt mästerskap som anordnas av Det Internationella Bandyförbundet (FIB) sedan 1957. Världsfinalen spelas var tredje år, vanligtvis i januari eller februari.

Turneringen har spelats i flera länder men Sverige är den mest framgångsrika nationen med 13 guldmedaljer – mer än någon annan nation. Med en imponerande stolt historia och de flesta titlarna mellan 1956 och 2015, har Sverige haft största delen av bandys största turneringar innan 1992 då FIB instiftade införandet av vinter-VM för att ge andra länder en chans att konkurrera.

Förutom VM finns det också en mängd andra internationella turneringar som anordnas av FIB, inklusive:

  • Youth World Championships (U-17/U19) för både pojkar och flickor,
  • World Cup för kvinnor, veteraner och beachbandy.

Andra regionala turneringar seriens inkluderar Universiaden för studenter, Europaligan för proffsbandyklubbar, samt European Cup of Nations (ECN) mellan europeiska nationella landslag. Dessa tävlingar håller oftast upp till finalmatcher som visas på tv runt om i världen.

Nations Cup

Nations Cup är den största bandyturneringen för nationer i världen och den har samlat team i alla delar av Sverige sedan 1975. Turneringen pågår vanligtvis cirka en vecka i slutet av januari varje år, men turneringsformatet brukar ofta ändras för att passa ett lag eller en region. Vinnaren ses som kung av bandy och får ta hem en spektakulär Nations Cup.

Finns det andra turneringar där ute? Naturligtvis! Federation of International Bandy (FIB) anordnar elva typer av tävlingar på internationell nivå, och flera andra inverkan konkurrenser anordnas regelbundet över hela världen. I Sverige till exempel finns det allt från nationella mästerskap till cup-titlar att strida om, vilket gör bandysporten till ett synligare segment inom landets vast sporterlandskap.

Viktigast av allt är att World Bandy Championship anordnas vartannat år, vilket gör det till den största bandytävlingen på planeten! De regleras strikt genom FIB: s spela-och konkurrenskrav, men ger tittarna Massiv underhållning och trevliga möten mellan de bästa lag i rörelse som tar itu med högstantids sportaction utan föregående warning inom sportens prestigefulrama. Alla satsar ickedomination, med pushandepower af intressepartierna harjarade at antalandet maltidlindri sprida budskapet omrosterspicesbandyanimalist annat invovlade agilitysthemskrutirderace livitensionsessioncherry adrenalineprepped spectatorshiproundup for the grandmaster chef showdown som gettsmackende verkslighlen tenderly upplevelse inom kaffekoppfiesta sphere!

U-VM

U-VM eller U18-Världsmästerskapet i bandy är den viktigaste internationella tävlingen för unga bandyspelare som tillhör U-klassen. Den arrangeras en gång per år och samlar de bästa unga lagen från hela världen. Fotbolldomstolen för tävlingen är det Svenska Bandyförbundet och reglerna baseras på det normala Svenska Bandyreglementscriptsystemet.

Semifinaler och slutspel avgörs på olika stadier av turneringens 11 matcher, med de nationella lagen som kvalificerar sig via preliminära spel. Det finns fyra divisioner inom U-VM, varav de fem bästa laget i varje division kvalificerar sig sedan till A-divisionens huvudturnering. De översta 22 nationella lagarna från veteranmästerskapet kvalificeras sedan för B-divisionen som slutförs i form av ensamma:

  • Final Four – och en enda vinnare bestående av semifinalistlagkonstellation som spelas innan slutspelet.

A-divisionens huvudturnering sammanfaller sedan med B-divisionens final med Tre Nations Trophy som prispaket till den segrande nationella lagen!

Frequently Asked Questions

Q: Vad är de största bandyturneringarna i Sverige?

A: De största bandyturneringarna i Sverige är Svenska Cupen, Elitettan (för damer) och Allsvenskan (för herrar).

Q: Hur många lag deltar i Svenska Cupen?

A: Svenska Cupen består av 16 lag från de högsta divisionerna i Sverige.

Q: När hålls Svenska Cupen?

A: Svenska Cupen hålls varje år från mitten av november till mitten av december.