I vilka länder är bandy en stor sport?

Svaret på den frågan är relativt enkelt. Bandy är i huvudsak populärt i fyra länder, nämligen Sverige, Norge, Finland samt Ryssland, där det även är något av en nationalsport. Under senare år har dock sporten så smått börjat växa även på andra håll, framför allt i de länder som förut ingick i Sovjetunionen. Dock är det endast de fyra ovanstående nationerna som har någon form av nationellt mästerskap.

Finska FlagganFörsta världsmästerskapet i bandy spelades i Helsingfors i Finland år 1957 med dåvarande Sovjetunionen som segrare. Även Sverige deltog i turneringen. Norge deltog för första gången 1961 och sedan skulle det dröja ända fram till 1985 innan något nytt land gjorde debut i turneringen och då i form av USA.

Sedan dess har ytterligare tolv länder deltagit i VM-sammanhang. Sedan 1991 består VM av en A-division och en B-division. I senaste VM, som spelades i Sverige tidigare i år, deltog totalt 14 nationer, sex i A-VM och åtta i B-VM. Bland nationer som deltog i B-VM kan nämnas bland andra Japan, Kanada, Estland och Ukraina som gjorde sin mästerskapsdebut.

Totalt är hela 29 nationer anslutna till Internationella bandyförbundet. Däribland länder som Afghanistan, Kina, England, Australien och Argentina.