Hur spelar man bandy?

Bandy spelas av två lag som vardera har 11 spelare. Tanken är att få bollen och rikta den mot motståndarens mål med hjälp av böjda pinnar. Det spelas på en rektangulär plan, precis som landhockey, men den här gången är terrängen is, därför måste spelarna åka skridskor på is.

Det finns vissa regler som ärvs direkt från fotboll som 11 spelare i varje lag där en är målvakten. Offsideregeln tillämpas. Ett mål kan inte göras från ett inspel eller ett hörnkast.

Det lag som har gjort flest antal mål i slutet av matchen vinner. Om båda lagen har gjort lika många mål sägs matchen vara oavgjord. Huvudregeln är att spelarna, förutom målvakten, inte får röra bollen med huvudet, händerna eller armarna avsiktligt under matchen.

Flytta bollen

Spelare måste använda sina pinnar för att flytta bollen. De kan också använda vilken annan del av kroppen som helst förutom huvudet, händerna eller armarna och kan till och med använda sina skridskor i viss utsträckning. Om en spelare använder huvudet avsiktligt för att flytta bollen, ges ett fem minuters straff av domaren.

Passar bollen

Spelare använder i allmänhet enkla tekniker som att skicka bollen till en lagkamrat eller dribbla bollen med pinnarna och försöka kringgå motståndarspelarna och sedan göra ett försök att skjuta ett mål.

På samma sätt kan motståndarna försöka ta kontroll över bollen genom att snappa upp en passning eller tackla en spelare och sedan försöka dribbla bort bollen. Fysisk kontakt mellan två motståndare bör begränsas så att ingen skadas.

Pausar matchen

I allmänhet stoppas inte spelet emellan om inte bollen går ut ur isbanan eller domaren tillkännager en paus. Efter en paus kan matchen återupptas med ett hörnslag, ett frislag eller ett straffslag.

Om bollen går ut ur planen måste domaren bestämma vilket lags spelare som rörde bollen innan den gick ut och då får motståndarlaget en chans till ett frislag, även kallat omstartslag i detta scenario.