Elitserien i bandy

Bandy är en fartfylld sport som spelas på is där två lag möter varandra. Spelarna är utrustade med varsin klubba och det gäller att få bollen i mål. Målvakterna är de enda spelarna som saknar klubba. Sporten är som allra populärast i Sverige, Finland, Ryssland och Norge, men intresset har börjat sprida sig allt mer i övriga världen.

Fr.o.m. säsongen 2007/2008 är elitserien i bandy den högsta svenska divisionen för herrar. Vid tre tillfällen sedan starten av elitserien i bandy så har Sandviken (SAIK) vunnit tre säsonger. Ett annat framgångsrikt lag är Hammarby Bandy som tagit hem två segrar. De blev svenska mästare för första gången säsongen 2009/2010.

Elitserien omfattar 26 omgångar och spelas i en serie om 14 lag (dubbelserie). När själva elitserien har slutförts så avancerar lagen. Det innebär att lagen med placering 1-8 går till kvartsfinal. Lagen 9-10 har spelat färdigt för säsongen. Lag 11-14 kvalspelar mot respektive Allsvenska lag som är placerade 1 och 2 (4 lag) i deras serie. Fyra platser ska fyllas i påföljande elitseriesäsong. Kvartsfinalerna avgörs i bäst av fem matcher. Det sämst placerade laget i elitserien börjar borta. Semifinalerna spelas i två grupper, A och B. Och segrande lag i kvartsfinalerna möts i semifinaler inom respektive grupp. Även då är det bäst av fem matcher som gäller. Semifinalsvinnarna kvalificeras givetvis till SM-finalen, som avgörs efter sudden death-principen.

Nu under vintern 2013/14 spelas bandyns högsta serie i en rak elitserie med 14 lag för sjunde säsongen i rad. Spelschemat hitta du här och dagens ranking på Betsson. För tillfället leder SAIK serien men de har fler spelade matcher än konkurrenterna. Den senaste matchen vann de mot Sirius med 13-1. Två spelare från SAIK noterades för fyra mål vardera, Christoffer Edlund och Erik Pettersson. Linus Forslund gjorde tre mål och Erik Säfström gjorde två. Hammarby Bandy vann premiären mot Västerås som slutade 3-4.

I december i år får Svensk bandy inviga Tele2 Arena i Stockholm. Hammarby Bandy möter då IFK Vänersborg i elitserien. Det blir huvudmatchen, men ytterligare två matcher kommer spelas under samma dag, den 14:e december. Två U-20-lag kommer mötas, också då Hammarby mot Vänersborg. Avslutningsvis möter Hammarbys damlag AIK’s damlag. Det kommer bli ett fullspäckat evenemang på Tele2 Arena som kommer underhålla många bandyintresserade. Den som vill veta mer om elitserien i bandy kan besöka svenskbandy.se. Det är en informativ webbplats innehållandes bland annat spelprogram och resultat.