Bandys historia

Bandy som en föregångare till ishockey har haft ett visst inflytande på hockeyns utveckling och historia – främst i europeiska och före detta sovjetiska länder. Medan modern ishockey skapades i Kanada, spelades ett spel mer likt bandy initialt, efter att brittiska soldater introducerade spelet på 1800-talet. Samtidigt som moderna ishockeyregler formaliserades i Nordamerika, formulerades bandyregler i Europa. En korsning mellan engelska och ryska regler utvecklades, med de fotbollsinspirerade engelska reglerna dominerande, tillsammans med den ryska låggränsen längs de flesta av de två sidlinjerna.

Innan kanadensare introducerade ishockey i Europa i slutet av 1800-talet var “hockey” ett annat namn för bandy, och finns fortfarande i delar av Ryssland och Kazakstan.

Sportens namn:

Sportens engelska namn kommer från verbet “to bandy”, från det mellanfranska bander (“att slå fram och tillbaka”), och refererade ursprungligen till ett irländskt 1600-talsspel som liknar landhockey. Den böjda pinnen kallades också en “bandy”.

Gamla namn på bandy är hockey på isen eller hockey på is. Sedan mitten av 1900-talet brukar termen bandy föredras för att förhindra förväxling med ishockey.

Sporten är känd som bandy på många språk även om det finns några anmärkningsvärda undantag. På rysk kallas bandy för “rysk hockey” eller oftare “hockey med boll” medan ishockey kallas “hockey med puck” eller oftare bara “hockey”. På vitryska, ukrainska och bulgariska kallas det också “hockey med boll” . I Kazakiska är bandy känd som “bollhockey”. På finska särskiljs de två sporterna som “isboll” och “ispuck”. På estniska och ungerska kallas bandy också för “isboll”, även om det på ungerska oftare kallas för “bandy” nuförtiden.

Första bandymatchen:

Den första matchen, som senare har kallats den ursprungliga bandymatchen, var en match som hölls på The Crystal Palace i London 1875. Men på den tiden kallades spelet “hockey on the ice”, förmodligen eftersom det ansågs vara en isvariant av landhockey.

Första olympiska spelen:

Bandy hölls som en demonstrationssport vid vinter-OS 1952 i Oslo.

De olympiska bandyspelen uppmärksammades av idrottsledarna från Sovjetunionen, som bjöd in de nordiska länderna till en vänskapsmatch fyra nationers bandyturnering 1954. Det första bandy-VM hölls först fem år senare, 1957.

Bandy i Indien:

Indien har ett landslag i bandy. Bandy Federation of India tar hand om bandy i Indien. Dess huvudkontor ligger i Mandi i Himachal Pradesh. Bandy spelas vanligtvis i norra Indien där det generellt finns snö och is. Indien är ett av 6 länder i Asien och totalt 28 som är medlem i Federation of International Bandy. BFI planerade att skicka ett lag till turneringen i Astana-Almaty 2011, men gjorde det till slut inte.