Bandy – Regler

Spelare och funktionärer

Varje lag består av max 11 spelare (avbytare räknas inte med). Bland dem är en målvakt. Ett lag är inte spelberättigat om det har färre än åtta spelare.

Det är tillåtet för målvakter att röra bollen med sina bara armar men endast innanför straffområdet framför målstolpen. Av många möjliga uteplatser placeras spelare (förutom målvakten) enligt deras tränares råd.

Spelare kan ersättas av avbytare när som helst under spelets gång. Byten kan göras utan att domaren meddelas och kan utföras medan bollen är i matchen. Men om avbytaren går in på planen innan hans lagkamrat har lämnat den resulterar det i fem minuters avstängning.

Ett lag kan ta med upp till fyra avbytare in i matchen och en av dessa är mestadels en avbytande målvakt. Spelet styrs av en domare, myndigheten och den som upprätthåller reglerna, vars beslut är slutgiltiga. Det kan finnas en eller två assisterande domare tillsammans med huvuddomaren.

Bandy − Utrustning

Spelarna är utrustade med ett par skridskor, en hjälm, ett munskydd. Förutom dessa måste målvakten också bära ett ansiktsskydd. Båda lagen bör bära uniformer som är lätta att urskilja och färgen på skridskor, pinnar och eventuella tejper etc. måste vara annorlunda än bollens.

Utöver ovan nämnda utrustning används olika skydd för att skydda de väsentliga delarna av kroppen som knän, armbågar, könsorgan och svalg. Vadderingar finns i byxor och handskar för att ge extra skydd.

Bandy Stick

Bandystickan är en mycket viktig del av sporten. Pinnen ska vara byggd av trä av god kvalitet och får inte innehålla metall eller vassa material som kan skada andra omgivande spelare.

Denna sticka ska vara krokig och bladets böj måste delas upp i fem olika dimensioner, där en är den minsta böjen och fem är den största. Böj nummer fyra är den vanligaste storleken inom professionell bandy.

Bandystickan ska inte ha liknande färger som bollen, som orange eller rosa. Den bör inte vara längre än 127 cm (50 tum) och bredden bör inte överstiga 7 cm (2,8 tum).

Spellängd och oavgjort åtgärder

Bandymatchen kan spelas i två halvor, vardera på 45 minuter. Om varje halvlek av matchen pågår jämnt och oavbrutet utan avbrott, betyder det att klockan inte har stannat utan det är under domarens kontroll att pausa matchen.

Det brukar vara 15 minuters paus mellan halvlekarna. Slutet av matchen kallas för heltid. Domaren håller reda på tiden och det är han som får ta hänsyn till förlorad tid vid byten, ifall en spelare skadas eller andra avbrott.