Bandy i Sverige

Sedan lång tid tillbaka har bandyn varit en av Sveriges populäraste vintersporter. Bandyn kom till Sverige redan i slutet av 1800-talet då sporten introducerades av engelsmannen CG Tebutt. Den första svenska bandymatchen spelades år 1901 mellan Hockeyklubben i Stockholm och Uppsala Hockeyklubb på Nybrovikens is i centrala Stockholm. Matchen slutade 4-1 till stockholmarna.

Stockholm

Det första svenska mästerskapet avgjordes år 1907 med IFK Uppsala som segrare efter finalseger mot IFK Gefle med 4-1. IFK Uppsala får sägas ha varit Sveriges första riktiga storlag i bandy då man fram till och med år 1920 vann hela elva SM-titlar. Efter detta blev det bara ytterligare en titel, år 1933. Numera huserar laget i bandyns division 2.

De första dryga 20 åren avgjordes bandy-SM i form av cupspel, vilket ändrades 1931 då en norrserie samt en söderserie infördes, ett system som behölls fram till år 2007, då en högsta serie, nuvarande Elitserien, infördes med 14 lag.

SM-finalerna i bandy har sedan långt tillbaka varit riktiga folkfester. Mellan åren 1916 och 1965 spelades nästan varje SM-final på Stockholms stadion. År 1949 var ett år då finalen inte spelades på Stockholms stadion utan på Perstorpsgölen i Eksjö, vilket var sista gången som finalen spelades på en sjö.

Från slutet på 1960-talet och fram till och med 1989 spelades SM-finalen på Söderstadion och efter ett år på Rocklunda i Västerås flyttades den till Studenternas IP i Uppsala där det såg ut som att den skulle stanna för evigt innan finalen i våras flyttade till Friends Arena i Solna, Stockholm där Hammarby IF besegrade Sandvikens AIK med 9-4 inför en rekordpublik på över 38 000 åskådare.

Förutom IFK Uppsala har det genom åren funnits en rad framgångsrika bandylag i Sverige. Det allra mest framgångsrika är Västerås SK med hela 18 SM-guld och sammanlagt 33 finaler.

Första gången SM i bandy för damer avgjordes var år 1973 då Stockholmslaget IK Göta besegrade Katrineholms SK i finalen med 9-6. Sedan ett antal år tillbaka spelas alltid damfinalen innan herrfinalen. Det lag som vunnit flest SM-guld på damsidan är AIK som tagit hem titeln hela 14 gånger.

Ett känt begrepp i bandy-Sverige är den så kallade annandagsbandyn, vilket innebär att en serieomgång spelas på annandag jul. Under några år i slutet på 1950-talet och i början på 1960-talet hade serien till och med premiär på annandagen. Ofta läggs spelprogrammet på ett sådant sätt att de klassiska derbymatcherna, som exempelvis mellan Bollnäs och Edsbyn förläggs till just annandagen.